Reklama
 
Blog | Pavel P. Ries

Užívejte světa neboť mnoho času nám zřejmě nezbývá

Anglický vědec James Lovelock dává lidstvu tak 20 – 40 let, jak nám sdělil pan Marek v jednom svém článku. Přátelé, obávám se, že to bude méně, alespoň podle mého malého, ale přesného statistického měření.

Takže si po vzoru Bolka Polívky z filmu Obecná škola nachystejte černé hadry, a buďte připraveni si je včas obléci a posadit se před dům v očekávání toho či té(?) s kosou.

Mé původní povolání bylo – učitel odborných předmětů. Hlavní předmět, který jsem učil, nesl název Elektrotechnická měření. Odtud vím, že jen takové měření je možné vzít v potaz, které ve stejných podmínkách provedeme několikrát a výslednou hodnotu vypočítáme průměrem počtu naměřených, přičemž jednotlivé naměřené hodnoty by se neměly +/- odchylovat od dané tolerance. Podobný postup jsem tedy aplikoval na prověření předpovědi jisté Sibyly či tak řečené královny ze Sáby. Ta říká, že jedním ze znaků konce světa bude – 

až ženy budou nosit vlas velmi dlouhý, pak krátký a v době, kdy bude lidstvu nejhůře, vlas kratší mužů nositi budou. Rovněž sukní svých odloží a sukněmi mužů odívati se budou. Tak stane se v době té, kdy žena a muž před zákony plné rovnosti dosáhnou. Bude to pro ženu doba rovnoprávnosti, ale i bezcennosti.Věz, že prvým tvorem Hospodinu podobným byl muž a posledním tvorem, který na této zemi zmírati bude, bude žena. 

Reklama

Ano, tušíte správně. Mé měření se bude týkat té zvýrazněné věty. Takže, aby to bylo dle regulí výše uvedených, vybral jsem si podmínky pro měření stejné, tedy co do místa a doby, a jeho objektivitu jsem ještě zvýšil tím, že jsem toto měření provedl v různé roční době.

Zaměřil jsem se na ten fakt, do jaké míry ženy svých sukní odložily a začaly se odívati sukněmi mužů (rozuměj kalhotami). Co z mého měření vyplynulo? Inu, říkal jsem na začátku, aby jste si chystali ten černý oblek.

Místo měření:

Cesta ze stanice Metra Hůrka (trasa B) do stanice Můstek, pak pěšky po Václavském náměstí do paláce Fénix a stejnou cestou zpět.

Doba:

Týden od 14. 1. do 18. 1. 2008

Čas:

Cesta tam – 09:00 – 09:35

Cesta zpět – 13:00 – 13:35

Výsledek statistického měření:

14. 1. 2008

Cesta tam – potkáno celkem žen 956, v kalhotách 925, v sukni 31                           Cesta zpět – potkáno celkem žen 1082, v kalhotách 1045, v sukni 37

15. 1. 2008

Cesta tam – potkáno celkem žen 1032, v kalhotách 990, v sukni 42

Cesta zpět – potkáno celkem žen 1102, v kalhotách 1080, v sukni 22

16. 1. 2008

Cesta tam – potkáno celkem žen 982, v kalhotách 960, v sukni 22

Cesta zpět – potkáno celkem žen 1055, v kalhotách 1031, v sukni 24

17. 1. 2008

Cesta tam – potkáno celkem žen 1013, v kalhotách 995, v sukni 18

Cesta zpět – potkáno celkem žen 1158, v kalhotách 1140, v sukni 18

18. 1. 2008

Cesta tam – potkáno celkem žen 1012, v kalhotách 990, v sukni 22

Cesta zpět – potkáno celkem žen 1135, v kalhotách 1121, v sukni 14

Průměrně na den

potkáno celkem  žen 1053, v kalhotách 1028 (98%), v sukni 25 (2%) 

Statisticky bylo zcela zanedbatelné, jaké bylo počasí a venkovní teplota a příliš se v oblibě nošení kalhot od sebe nelišily různé věkové skupiny žen.

 

Toto měření jsem zopakoval znovu za stejných podmínek, ale v teplém jarním týdnu od 12. 5. do 16. 5. 2008. Průměrná čísla na den v uvedeném květnovém týdnu vychází takto:

Průměrně na den

potkáno celkem  žen 1183, v kalhotách 1105 (93%), v sukni 78 (7%).

Závěr

Výrazné zvednutí teplot a sluneční počasí nijak zásadně neovlivnilo počet žen v sukni v lednu a v květnu – jen 5% navíc. Sibyla sice neříká, zda sukní svých odloží a sukněmi mužů odívati se budou všechny ženy, ale v průměru 95,5% je tak vysoké číslo, přátelé, že s největší pravděpodobností dobu, kterou Sibyla označila, jako konec lidského rodu, právě prožíváme! Otázkou je, jak daleko jsme od času, kdy … posledním tvorem, který na této zemi zmírati bude, bude žena.

No, nevím jak vy, ale já se jdu podívat, mám-li v šatníku vůbec nějaké černé kvádro. Ale třeba to vidím moc černě, třeba nám profesor Vido vysvětlí, že je to běžný sociologický trend jisté módnosti, který zase opadne. Že by ale proslulá věštkyně královna ze Sáby nepoznala, že se nejedná o nic podstatného a módní trend jí stál za záznam?  

Ano, uvědomuji si, že měření provedené pouze v Praze může celou problematiku trochu zkreslovat a že by nebylo marné, pokud by mé měření bylo provedeno i v jiných městech – už kvůli nařčení z pragocentrismu. Tímto tedy dávám moji metodu zcela volně k disposici a své závěry z ní k diskusi.

Samozřejmě, že jako každý badatel jsem na svá měření a závěry háklivý, a jeden čas jsem i uvažoval, že diskusi po vzoru pana Marka zakážu, protože se dá očekávat, že se tady bude každý vykecávat a urážet mou poctivou a nezištnou práci. Přiznám se ale dobrovolně, že bych byl docela rád, pokud by bylo ctěným blogerstvem mé měření zcela rozcupováno a stejně tak shledány mé závěry jako mylné. Zjistil jsem totiž, že v mém šatníku žádné černé kvádro nemám.