Reklama
 
Blog | Pavel P. Ries

Tourfilm a Tour Region Film 2008

Karlovy Vary hostily ve dnech 8. – 9. 10. již 41. ročník mezinárodního festivalu filmů s turistickou tématikou - TOURFILM 2008, jehož mladší součástí je zároveň i festival domácí tvorby  -  TOUR REGION FILM.

* * 

Reklama

TOURFILM je dnes objektivně nejstarší a největší festival turistických filmů na světě. Starší festivaly z různých příčin zanikly. Festival vznikl u nás v roce 1967 a jeho první ročník se konal v horském středisku zimních sportů ve Špindlerově Mlýně. Za 41 let se festival stal vskutku nepřehlédnutelným, a co do velikosti srovnatelným, s Mezinárodním filmovým festivalem, pořádaným též v Karlových Varech. Oficiální statut festivalu mimo jiné říká, že posláním festivalu je uvést a ocenit filmy, audiovizuální snímky a multimedia, které svou obsahovou náplní a uměleckou úrovní přispívají k rozvoji domácího i zahraničního cestovního ruchu a zároveň napomáhají k širokému mezinárodnímu uplatnění těchto snímků.

Festival má pět soutežních kategorií:

1. kategorie – národní boardy, regiony, města; filmy do 30 minut
2. kategorie – komerční turistika; filmy do 30 minut
3. kategorie – TV dokumenty a publicistické filmy; filmy do 60 minut
4. kategorie – multimedia (CD-ROM a www) s tematikou turistiky a cestování
5. kategorie – filmy s tématikou lázní

TOUR REGION FILM je mladším bratříčkem festivalu, a to s věkem 15 let. Od svého vzniku v roce 1993 byl pořádán v Písku a s Tourfilmem v Karlových Varech je spojen od roku 2003. Statut tohoto festivalu je samozřejmě vázán na domácí tvorbu a jeho posláním je každoročně uvést a ocenit audiovizuální snímky a multimedia, které svou obsahovou náplní a uměleckou úrovní přispívají k rozvoji cestovního ruchu v České republice. Ze statutu vyplývá, že festival má dvě soutěžní kategorie:

1. kategorie – videosnímky a filmy s tematikou prezentace krajů, regionů, měst
                    a turistických atraktivit v České republice
2. kategorie – multimedia (www + CD-ROM) s tematikou prezentace krajů,
                    regionů, měst a turistických atraktivit v České republice

Vítězné snímky z národního kola automaticky postupují do mezinárodního kola, kde jsou znovu hodnoceny, tentokráte již mezinárodní porotou a v konkurenci snímků z celého světa. Ta je obrovská (viz níže) a dá se říci, že pokud snímek oceněný v národním kole, získá některou z cen i v kole mezinárodním, je to považováno za velký úspěch. Do mezinárodního kola postupují vedle vítězných snímků ještě snímky neoceněné, ale doporučené porotou a dále je možné přihlásit do Tourfilmu soutěžní snímek přímo.

Cestovní ruch ve světě i u nás má neustále stoupající tendenci. Tento trend lze také zaznamenat v počtu přihlášených snímků a multimédií na jednotlivých ročnících obou částí festivalu. Pravidelně se festivalu zúčastňuji již 15 let a tento trend mohu potvrdit. Myslím, že nejlépe hovoří čísla a tak předkládám níže jejich malou porci. Z přihlášených prací bylo do obou soutěží vybráno:

TOUR REGION FILM

1. kategorie – 85 soutěžních snímků
2. kategorie – 33 soutěžních multimédii

Celkem 118 soutěžících děl, ze kterých porota ocenila celkem 14.
V první kategorii 8 a ve druhé 6.
 

TOURFILM

1. kategorie 309 soutěžních snímků (z toho16 ČR)
2. kategorie 164 soutěžních snímků (z toho 2 ČR)
3. kategorie 119 soutěžních snímků (z toho 38 ČR)
4. kategorie 306 soutěžních multimédií (z toho 25 ČR)
5. kategorie –   15 soutěžních snímků (z toho 6 ČR)

Celkem 898 soutěžících děl z více než 137 zemí (kategorie 5. je rozložena do prvních tří kategorií dle témat, proto ji do celkového součtu nepočítám), ze kterých porota ocenila celkem 25.

56 soutěžních snímků z ČR dosáhly na cenu jen 3 tituly
a z 25 multimédií, jedna práce. 

Cenu nejvyšší – GRAND PRIX – si odvezlo Irsko.
Jedenáct ročníků tak tuto cenu nezískal nikdo z ČR.

Grant_Prix.jpg

Pan Tom Meenaghan, designer a consultant (vlevo) převzal GRAND PRIX
za 
Dublin Tourism Centre na slavnostním večeru moderovaném
Ester Kočičkovou (vpravo)

Pokud byste se chtěli seznámit s oceněnými tituly podrobně můžete si zasurfovat na této oficiální stránce Tourfilmu:

Výsledková listina TOUR REGION FILMUhttp://www.tourfilm.cz/?pid=22&sekce=2
Výsledková listina TOURFILMUhttp://www.tourfilm.cz/?pid=11  

Festival doprovázela řada akcí, prezentací apod. Projekce pro veřejnost se konaly již tradičně ve Velkém sálu Grandhotelu Pupp, kde si mohl příchozí divák vybrat jednotlivá minikina podle světadílů. Výběr snímků z festivalu byl uváděn také v kině Čas a Karlovarští se mohli již tradičně virtuálně svést TOURFILM VLAKEM, jehož salonní promítací vůz stál po dobu festivalu na Dolním nádraží. Virtuální jízda po celém světě a po ČR zde byla realizována prostřednictvím projekcí převážně oceněných snímků, a to po oba dny festivalu. Je tradicí, že všechny festivalové projekce jsou pro veřejnost zdarma.

Hlavni_projekce.jpg

Hlavní projekce ve Velkém sálu Grandhotelu Pupp

Tourfilmvlak.jpg

Virtuální jízda světem v Tourfilm vlaku Českých drah 

Takže, pokud byste náhodou neměli v prvním říjnovém týdnu roku 2009 zrovna co dělat, zkuste 42. ročník festivalu TOURFILM v Karlových Varech. Vyjde vám to laciněji, než cesta kolem světa a přitom ji tu absolvujete také.

Použité foto:
Jarmila Karolína Riesová
©: J.K.R. & Avant Promotion 2008