Reklama
 
Blog | Pavel P. Ries

Svoboda řídit auto

Ano, je to tragédie a velká! V USA bylo postříleno v jedné škole 20 dětí a 6 učitelů. Největší tragédií je to ale především pro rodiny, které o děti přišly a to za situace, kdy to nečekáte. Posíláte přeci dítě do školy. Tyto rodiny to poznamená na celý život.

Dále můžeme pozorovat stejné reakce jako již mnohokráte. Manévry policistů exposé, zběsilé hledání motivu, jakoby z jeho zjištění měla vzejít příští prevence, což samozřejmě nevzejde, řeči a zase řeči politiků, jak je nutné se zbraněmi v USA něco udělat, kondolence z celého světa, média tragédii rozebírají do nechutných detailů několikrát denně (nejhorší jsou televizní moderátoři, kteří tak činí tzv. „vyváženě“, tedy s výrazem stejným, jakým informují o tom, že ze zoo utekla opice, nebo že na silnicích je opět sněhová kalamita), internetové zpravodajství o této tragedii lemují různé nevhodné reklamy např. na dětské oblečení, které sem vybírá automat podle tématu a zprávy se předhánějí ve statistikách byla-li tahle tragédie třetí nejhorší v USA či čtvrtá, což jistě umenší žal rodičů zastřelených dětí a je to přesně ta informace, která čtenáře nejvíce zajímá u této tragédie.

Dvacet zastřelených dětí a 6 učitelek dojme prezidenta Obamu až k slzám (nedivím se mu, navíc to vypadalo opravdu nehraně a zřejmě to byly částečně i slzy bezmoci). Rozbíhají se úvahy, co dále, jak něčemu takovému napříště čelit.


Na tom všem mi poněkud vadí ten zvláštní přístup (zřejmě to má na svědomí dnešní přemedializovaný svět), že hromadná ztráta životů dětí a dospělých na jednom místě a v jeden čas si zaslouží větší pozornost, než ztráty na životech jednotlivě byť hrůzně mnohonásobně vyšší. Podle statistiky bylo na silnicích v USA jen za rok 2008 zabito 2943 dětí ve věku od několika měsíců po 17 let! (Celkem v USA bylo v uvedeném roce na silnicích zabito 37 261 lidí.)

Reklama

Hromadné kondolence rodinám těchto zabitých dětí žádné, od prezidenta žádná slza, zděšení z tak velkého počtu zabitých taky žádné (podobné ztráty na životech jsou běžné ve válečném konfliktu). Prožívají tyto rodiny menší bolest? Je to pro ně menší tragédie? Hovoří se o omezení provozu na silnicích a o řešení tak velkého počtu zabitých (v průměru je to 8 dětí denně) třeba zpřísněním, udělování řidičských průkazů? Ne. Spíš je toto číslo podvědomě posuzováno podle cynického výroku jistého Josifa Vissaironoviče Džukašviliho: „Zabijete-li jednoho člověka, je to zločin u tisíců je to statistika.“

Jen pro srovnání – u nás v roce 2008  zahynulo na silnicích 33 dětí ve stejném rozmezí věku (celkem v ČR za rok 2008 1076 mrtvých). V poměru počtu obyvatel obou zemí jsme na tom s úmrtím dětí na silnicích o dost lépe, ale v celkovém počtu usmrcených už to zas až tak výrazný rozdíl není.

Zdroj: IRTAD, MVCR a http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2010020704