Reklama
 
Blog | Pavel P. Ries

Redaktor ČT Železný apeluje na morálku lékařů!

„Co takovéto odchody (lékařů) udělají s kvalitou péče v českých zdravotnických zařízení? A, prosím, neříkejte mi, že to není vaše starost.“ 

Takto mentorsky, 29. 10. 2010, po 22. hodině v Komentářích a událostech na ČT2, děl k mladému lékaři pan redaktor Železný. Lékař mu zcela logicky odpověděl, že to rozhodně není jeho starost. Pan Železný se ještě před touto podpásovkou pokusil o několik, rádoby moralistických, invektiv jak k mladému lékaři, tak k německému generálnímu manažérovi I. mezinárodního veletrhu Lékařství a zdraví, konanému v Praze. Z redaktora Železného padaly takovéto perly – 

k lékaři: „A není to vyděračský postup vůči státu?“ (Myšlen protest lékařů proti jejich malým platům.)

k německému manažérovi: „Proč takový veletrh v Praze pořádáte? Není to poněkud neseriózní lákat  lékaře ze sousední země a dokonce zde pořádat veletrhy?“

Reklama

Celý rozhovor, vedený způsobem připomínající hlasatele někdejší socialistické televize vůči odpornému kapitalistovi, který na falešné pozlátko láká méně uvědomělé lékaře, si můžete poslechnou sami ZDE, pokud si posunete jezdec pod obrazovkou na čas 24 minut a 40 sekund.

 

Vrcholem byla otázka mladému lékaři, zda ví, kde má stát vzít peníze na zvýšení jejich platů! Doporučil bych panu Železnému, aby si pozval všechny polistopadové ministry zdravotnictví, a že jich bylo, a jejich platy několikanásobně převyšovaly ty lékařské, a položil podobnou otázku spíše jim, včetně současného ministra. Může si také pozvat ministerského předsedu a zeptat se, co s tímto stavem udělá on a vládní koalice?! Je hloupé ptát se mladého českého lékaře, kde má stát brát na zvýšení platů lékařů. To by měli vědět především politici, kteří 20 let v této věci nic neudělali. A teď se diví, pokud i zde zafunguje neviditelná ruka trhu – oblíbený toť nástroj našeho prezidenta. Co si asi vybere mladý lékař, pokud dobře ovládá němčinu či angličtinu? 14 000 nástupní plat, s přesčasy max. 20 000 Kč, nebo v přepočtu něco kolem 100 000,- Kč v Německu, Rakousku či v Anglii? A kde že má stát vzít na platy lékařů a lékařského personálu?

 

Co třeba začít u ministrů. Stačí, aby nebrali své působení v politice jako vítězství své strany, ale jako poslání a těžkou službu, tak jako většina lékařů. Osobně by mne, jako ministra zdravotnictví, hanba fackovala, pokud bych bral zhruba 5x větší plat, než začínající lékař a dvakrát větší, než špičkový odborník, který dnes a denně zachraňuje lidské životy. Je tristní slyšet současného ministra v oné výše uvedené relaci, co mladým lékařům frázovitě nabízí. Ministři můžou jít příkladem a nechat si ze svého platu pouze stejnou část, jakou mají mladí lékaři, vybrat si mecenášsky, řekněme dva lékaře, a těm dorovnávat jejich almužnu na úroveň alespoň poloviční, než by dostali v Německu. Třeba je tímto aktem dojmou a zůstanou. Podobně by mohl postupovat prezident a každý poslanec, zejména z řad komunistů. Také strany, místo aby utrácely miliony ve volební kampani, kdy přesvědčují přesvědčené, a zpětně miliony inkasovaly, by je mohly věnovat sponzorsky lékařům a zadržet tak alespoň část při jejich odchodu. I oni je budou jednou potřebovat. Kde dále vzít? Třeba u statisícových platů manažérů polostátního podniku ČEZ a ubrat mu třeba deset miliard ze zisku (nebo ty odhlasované miliardy z emisí) a dát je na platy lékařů. Jistě by se našlo spoustu dalších rezerv. Pokud chce pan Železný někoho umravňovat, mohl by si doma třeba zapřemýšlet, jak by se dnes hodily desítky miliard, které musela ČR zaplatit za prohranou arbitráž při soudu s americkým podnikatelem, kterému tento stát nedokázal ochránit investice před machinacemi Železného otce, někdejšího vládce TV Novy. Samozřejmě, že za činy svého otce není redaktor Železný odpovědný. Ale pokud má potřebu klást umravňující otázky tak hloupým způsobem, bylo by to v případě jeho otce mnohem více na místě a obzvláště před TV kamerami ČT!  

 

Vláda jako celek, a zároveň obě komory parlamentu, by si měly uvědomit, že je tu zaděláno na velký, ale opravdu velký, průšvih a že je ho třeba urychleně řešit, než ho za ně vyřeší ona neviditelná ruka trhu. Umravňující plky a fráze nepomohou. Těch lékaři slyšeli již za 20 let plno a kašlou na ně, zvláště tehdy, když jim někdo káže vodu a sám pije víno! Země již 20 let nemá hranice obehnané ostnatým drátem, jsme součástí EU, a každý si může hledat práci za hranicemi. Pokud je mu ještě nabídka přivezena až do Prahy pod nos, muselo by jít opravdu o velkého idealistu, aby odolal 5x vyššímu platu, pokud je odborně a jazykově dobře vybaven.

Ano, je zde jistý argument, který jistě někdo v diskusi vytáhne, a to ten, že lékaři vystudovali za značného přispění státu. Divím se, že s ním nepřišel Železný. Ani to, ale není jejich vina, že se stát nakonec nedokázal postarat o to, aby to, co vystudovali mohli také uplatnit v praxi s adekvátní odměnou k náročnosti jejich profese.

 

K tomuto jeden příklad z mé oblíbené historie. Architektu Josefu Hlávkovi, coby nemajetnému studentovi, zaplatila rakouská monarchie také vysokoškolská studia a navíc, za jeho skvělé výsledky, i tříletou studijní cestu po Evropě. Za to byl Hlávka povinen, nějaký čas po ukončení studia, sloužit ve státních službách za plat mnohem menší, než by měl v soukromé sféře. Monarchie se ale prohranou válkou s Itálií a Francií (tedy chybným politickým rozhodnutím) dostala do krize a tak Hlávku tohoto závazku zprostila, neboť by mu nedokázala zajistit slíbený plat ve státní službě.

Kolik takových chybných politických rozhodnutí, nemluvě o korupci, připravilo tento stát o stovky miliard? A chápavý k nedostatku peněz mají být ti, co tento stav nezavinili? Když udělá třeba soustružník zmetek, je mu to strženo z platu. Za zmetky v politice nikdo odpovědný není. A neříkejte mi, že to není naše starost, jak by řekl moudrý redaktor Železný, kdybychom mu seděli v křesle! Nebude to jiné, pokud budeme další čtyři roky přihlížet, jak si mnozí zvolení politici (tedy námi dosazeni do veřejné služby) opět pěkně porcují stát, regiony a města dle svých úzce osobních zájmů, mnohdy s jediným ohledem a to vlastího prospěchu. Lékaři či učitelé budou mít přeci pochopení.

 

 

 

Foto v perexu: momentka z vysílání pořadu pořízená z monitoru mého PC