Reklama
 
Blog | Pavel P. Ries

Potíž s 28. říjnem

Tak nás Česká televize zahlcuje několikrát denně upoutávkami na pořady vázajícími se k 90. výročí 28. října. Co to vlastně slavíme?

28. říjen je prý vznikem českého státu, tvrdí bez uzardění hlas moderátora ve zmíněných upoutávkách! Inu, máme v tom pěkný zmatek a není se co divit. Absurdně slavíme 28. říjen jako státní svátek. Tento den je ale spojen se založením Československé republiky, která již neexistuje. S 28. říjnem měli problém nacisté i komunisté, protože připomínal Masarykovu I. republiku. První jeho oslavu zakázali, druzí na něj pro jistotu naroubovali den znárodnění. Poučili se tak u církve, která to se svými svátky dělala v raných dobách křesťanství stejně. Na pohanské svátky naroubovala ty svoje.

 

Česká republika má s 28. říjnem opět problém. Jak oslavovat vznik něčeho, co čas neprověřil a co vydrželo pouhých 20 let a poté ve víceméně ostudných pokračováních dalších 41 let, na které raději nevzpomínat? České televizi je tedy jaksi žinantní mluvit o oslavě výročí založení Československé republiky, která v té poslední federativní podobě vzala za své v roce 1993, příslovečně na Silvestra. Od tohoto poněkud nedůstojného data pro vznik státu, se možná odvíjejí i naše problémy. Nemůžeme mu přijít na kloudné jméno a otázka, kdy vznikla Česká republika, je tak akorát vhodná pro známý zábavný pořad Nikdo není dokonalý. Tipl bych si tak tři správné odpovědi z deseti.

Reklama

 

Karel IV. zřejmě hodně věděl o numerologii a síle čísel při založení čehokoliv. Pro numerology a astrology je například založení Karlova mostu přímo lahůdkou. Nic nebylo ponecháno náhodě, no jen se na ten datový skvost podívejte.

 

Základní kámen mostu byl položenv roce
1357, a to 9. července v 5:31 hodin ráno.
Číslice data, hodin a minut odpovídají sledu lichých čísel od jedné do devíti a zpět.
Astrology doporučená mystická číselná řada vypadá tedy takto:
1-3-5-7-9-7-5-3-1
a most stojí dodnes,
tak jako většina staveb, jejichž postavení tento velký panovník inicioval.
 

 

Českou republiku ovšem nezakládal velký duch typu Karla IV.

a tak numerologie vypadá zcela jinak:
1-9-9-3-1-1-0-0
prostě zmatečná řada. Podle toho to tu také vypadá.
Zmatek, slušně řečeno, a na konci dvě nuly!

* 

 

 

 

Moderátor veřejnoprávní televize tedy klidně může vyslovit takovou nehoráznost jako je sdělení, že 28. říjen je datum vzniku českého státu. Doufám, že ho všechna česká knížata, a to i ta bájná, a čeští králové budou chodit strašit. Každou noc jeden, a to už bude tak nevyspalý, že je bude muset odprosit, aby toho už nechali, že se tu historii doučí. Jít nevyspalý před kamery, to moc dobře nejde.

* *