Reklama
 
Blog | Pavel P. Ries

Politický vtip v obrazech aneb lidová tvořivost

Je to tu nějak přehuštěno vážnými politickými tématy. Ne že by v tom našem politickém rybníku nebylo bahna až příliš, ale ono to chce občas nadhled a úsměv. Není lepšího zrcadla pro politiky, než si je vzít na mušku vtipu. 

V totalitě vznikalo množství vtipů na jedinou vládnoucí stranu, předvoj toť dělnické třídy. Národ se jimi  bavil a ty nejpovedenější fóry dokázaly obletět republiku za jeden den. Někdo dokonce takové měření tehdy podnikl. Vymyslel vtip a dal ho ráno v Praze do oběhu. Domluvil se s kamarádem v Bratislavě, že mu zavolá, až uslyší od někoho nový politický vtip. Jen mu naznačil, na jaké bude téma. Do Bratislavy vtip dorazil za dvě hodiny.

Po roce 1989 jakoby tento pramen vyschl, což bylo přirozené. Nastalo období, kdy si národ většiny nových tváří v politice vážil a neměl tedy důvod si z nich tropit šprťouchlata. Pak pozvolna přišly různé snahy o politickou satiru od gumáků po Bubílkovou se Šimkem, ale taková ta klasická anonymní lidová tvořivost v podobě anekdot se nevracela. Alespoň ne v té kvalitě, jak jsme ji znali za totality.

Ona ale nezanikla, akorát využila úžasné možnosti, které dnes dává počítačová grafika a částečně se přemístila na toto pole. A jak tak naši „velcí“ kráčejí politikou, jak sloni v porcelánu, dávají dostatek prostoru zprava i zleva, aby se národ bavil. Rychlost šíření těchto obrazových fórů by už dnes, díky internetu, byla jen těžko měřitelná. Pravda, ta slovesná tvorba byla jaksi autorsky čistší, zatímco ona grafická pracuje s původním dílem jiného autora, které bez jeho licence používá a přetváří. Hoňte ale anonymního tvůrce po webu. A koneckonců pokud by si takto vypůjčil někdo moje dílo k podobné tvořivosti, nijak by mi to nevadilo.

Reklama

Úroveň kvality obrazových vtipů na internetu je různá, a to co do obsahu i kvality zpracování. Mne nejvíce zaujal, co do techniky zpracování i vtipu, web pod značkou: aTeo.cz. Udělal jsem pro Vás takový menší výběr právě z něj. Osobně mě fascinuje ta preciznost a profesionalita provedení. Anžto vím, co počítačová grafika obnáší a jak je časově náročná, je dvojnásob obdivuhodné, že někdo investuje čas do této lidové tvořivosti.

ATT00108.jpg 

ATT00117.jpg

ATT00126.jpg

ATT00129.jpg

ATT00135.jpg
ATT00138.jpg
ATT00141.jpg
ATT00150.jpg
ATT00153.jpg
ATT00156.jpg
ATT00159.jpg
ATT00165.jpg
ATT00168.jpg
ATT00171.jpg
ATT00174.jpg
ATT00177.jpg
ATT00180.jpg
ATT00183.jpg
ATT00186.jpg
obrazek.jpg

Pokud byste se chtěli pobavit více obrázky, tak klikněte zde.