Reklama
 
Blog | Pavel P. Ries

Paní Němcová, Peake, pane Kalousku a další v koaličním bratrstvu

Jediné, co můžete ještě udělat rozumného je podpořit rozpuštění sněmovny a odpochodovat do předčasných voleb. Někteří se možná do sněmovny po volbách vrátíte, ale nebude vás mnoho! 

Na mnoho z vás totiž sedí následující výzva:

 „Je nejvyšší čas, ukončit toto vaše zasedání, jež jste zostudili svým opovrhováním všeho dobrého a poskvrnili svými neřestmi; jste než sebranka a nepřátelé schopné vlády; jste než prodejní ničemové. Jako Ezau byste prodali svou zemi za kus bídného žvance a jako Jidáš zradili svého Boha pro pár drobných. Je ve vás vůbec kousek dobrého? Existuje nějaká neřest, jež by vám nebyla vlastní? Nejste o nic více věřící nežli můj kůň; zlato je vaším Bohem; kdo z vás neprodal své svědomí za úplatky?“

„Vy mrzké děvky, což jste svými nemorálními taktikami a podlými činy neznesvětili toto posvátné místo a neučinili z něj doupě zlodějů? Jste nechutně odporní celému národu; pověřili vás sem, abyste napravovali křivdy! Tak tedy! Seberte si své cetky a zamkněte za sebou. Ve jménu Boha, jděte!“                 

Reklama

 Dva úryvky z projevu Olivera Cromwella vůči Sněmovně reprezentantů
při rozpuštění Dlouhého parlamentu, 20.4.1653

V Bibli nalezneme mnohá moudra. Jedno takové říká, že koho chce Bůh zničit, toho raní slepotou. Současná koalice je naprosto slepá – odtažená od běžného života lidí – a proto bude zničena!

Slepá Němcová a slepý opilec Kalousek si troufají tvrdit, že krok prezidenta je nezodpovědný? A že vláda odborníků nedostane od nich důvěru? A jejich slepená upatlaná stojednička ji má? Dávno ne a po aféře Nečase, již tuplem ne. To si myslí, že je prezident zvědavý, a s ním většina občanů, na tristní obrazy, jak do sněmovny pro hlasování vlečou nějakého nemocného poslance na lůžku? Nebo na další přetahování a uplácení trafikami, aby si tu stojedničku udrželi? Kdo má na svědomí současnou politickou krizi? Prezident? Občané? Proč by měl přímo volený prezident s nepoměrně silnějším mandátem, než mají tito upocení poslanci, dávat šanci narychlo poslepované koalici, u které není jasné, jak dlouho vydrží ten jeden hlas navíc? Jsou-li si tak jistí, že je lidé v těch poslaneckých lavicích chtějí i nadále vidět, tak jen s chutí do předčasných voleb!

Bože, co bych za to dal mít tu parlamentní monarchii, kdy takto rozloženou sněmovnu, neschopnou pořádné práce, mohl panovník symbolicky rozpustit tak, že do sněmovny vjel na bílém koni a vyhnal poslance šavlí na plocho a pak vypsal nové volby! Představte si ten pohled za přenosu televizních kamer, kdy šavle mlaská po těch zadcích poslanců odmítajících sněmovnu opustit.