Reklama
 
Blog | Pavel P. Ries

Občan Havel

Dokumentární 
Česká republika, 2007, 119 min

Režie: Pavel Koutecký, Miroslav Janek
Nehrají: Václav Havel, Bill Clinton, Jan Tříska, Václav Klaus, Dagmar Havlová - Veškrnová, George W. Bush, Miloš Zeman, Ladislav Smoljak, Mick Jagger, Taťána Fischerová, Keith Richards, Mejla Hlavsa, Eva Holubová, Barbora Hrzánová Dokumentu bych dal spíše název Človek Havel.

Kupodivu se ty dvě hodiny daly bezproblémově vydržet. Nicméně několik otázek mi na mysli vytanulo:

  1. Byl by dokument tak koukatelný, pokud by nepojednával o Havlovi? Odpovídám, že ne. Byl by to průměrný dokument aspoň v tomto sestřihu.
  2. Jak by asi dokument vypadal, pokud by jej mohl sestříhat sám Koutecký? Myslím, že zcela jinak a mám pocit, že o hodně lépe. Minimálně by byl znát autorův rukopis.
  3. Je to samozřejmě finanční záležitost, ale bylo by zajímavé nechat sestříhat dokument několika významným dokumentaristům. Je rozhodně z čeho stříhat.

Přesto se dá ale říci, že i tento sestřih Havlovi rozhodně neubližuje, ale přidává mu ještě více lidský rozměr. Ukažte mi politika, který by takto dopadl, pokud by se nechal natočit tak obnažující sondou? Dokument jsem viděl v Praze ve smíchovském multiplexu a představení samo mi přineslo dvojí překvapení – jednak vyprodaný sál, a to film běžel několikrát denně a již čtvrtý den, a druhak – nevzpomínám si, že bych v multikině někdy zažil potlesk na konci filmu. Tady byl spontánní a dlouhý. Přesto si myslím, že dokument má spíše formát pro televizní obrazovku, než pro plátno kina – ten 16 mm film, na který bylo převážně točeno, má na velkém plátně zrno jak brambory. Nejde ale jen o technické parametry, pro obrazovku je vhodnější i svoji formou.

Reklama