Reklama
 
Blog | Pavel P. Ries

Návrat z Elby?

Tak se nám penzista, objímající stromy na Vysočině, vrací do politiky, tedy pardon, do politiky ne, ale do veřejného života.

Jaký je v tom rozdíl? Podle Miloše Zemana ten, že kdo se vrací do politiky, usiluje o nějakou funkci, což prý není jeho případ. No uvidíme. Známe přeci jeho bonmot, kterým říká, že jen blbec nemění své názory. „Uznávám, že, je-li zájem o moje názory, tak je mojí občanskou povinností své názory sdělovat,“ říká Zeman pří svém návratu do „nepolitické politiky.“ Bude-li tedy zájem, a on jistě bude, aby nějakou funkci vzal, bude přeci jeho občanskou povinností ji přijmout. Šlouf a další přátelé budou chtít zpět své někdejší funkce a ty mohou dostat jen přes tohoto důchodce. V této souvislosti si dovolím malou prognostiku i když s touto disciplinou nemám žádné zkušenosti, jako velký prognostik Miloš Zeman. Myslím si ale, že předvídat zde další vývoj není zas až tak složité. Jeho nově založena strana, tedy Sdružení Přátel Miloše Zemana, má v zárodku všechny atributy, aby se, až přijde vhodná příležitost, přeměnila ve stranu skutečnou. SPMZ se může třeba přejmenovat na ZSMP – Zemská strana mírného pokroku – naleštit Zemáka a může vyrazit. Že v tom úhoru, který tu v politice je najde dost voličů, je jisté. Bude opravdu dost těch, pro které je vítězství socanů v čele s Paroubkem noční můrou a ODS s koaličními partnery nepřijatelná.

Pokud se podíváme na některé z přátel MZ, vidíme, že se Miloš Zeman nepoučil a zde jaksi zapomněl na svůj bonmot o pitomcích a změně názoru. Rada sdružení se skládá až na malé výjimky z bývalých ministrů někdejší Zemanovy vlády. O jednom z iniciátorů SPMZ Šloufovi se raději nebudu ani zmiňovat, aby můj článek pro nevhodné výrazy nebyl adminem smazán. František Ringo Čech, vysvětlil svou přítomnost mezi exministry tím, že mu byl Paroubkem vzat post ministra kultury a že by byl rozhodně lepším ministrem, než Jandák. No, soudě z jeho citu pro porovnání – přirovnání Zemanova návratu k návratu Napoleona z Elby je jeho autorstvím, tak si myslím své, a to nepřihlížím k tomu, co už v politice předvedl, když měl tu možnost. Být Zemanem, tak za takové přirovnání bych se FRČ pěkně poděkoval. Ano návrat Napoleona z Elby byl grandiózní a v historii k ničemu nepřirovnatelný, ale víme jak dopadl. Zeman, ale ví, že jemu Waterloo v této zemi a za současné situace nehrozí, a pokud by i hrozilo, tak mu Narcis v něm absolutně neumožní to vidět.

Reklama

Neodpustím si v této souvislosti ještě jedno přirovnání k mému oblíbenci Napoleonovi. Ten byl často kritizován za svoji bezmeznou ctižádost plynoucí prý z komplexu malé postavy. Zemanovi se však nemůže rovnat. „Nechte ty pocty mrtvým,“ obořil se Napoleon na devótní pařížské radní, když za ním přišli s návrhem, pojmenovat po něm ulici. Narcis z Vysočiny zřejmě vnímá jinak zvěčnění svého jména v názvu založeného sdružení a patrně mu to dělá dobře, tak jako skleničky Becherovky. 

 

 

Použité foto: z wbu Českých novin: http://www.ceskenoviny.cz/index_view.php?id=335164