Reklama
 
Blog | Pavel P. Ries

Kterak mistr Jan byl zdejšími blogery hodným pozornosti neuznán

600 let od jeho upálení, toť výročí zajímavé pro ně není, vždyť u nás a ve světě je plno mnohem zajímavějšího dění.

U zdejších hojně rozmožených politologů (z nichž některé bych zařadil spíše mezi politruky) a dalších psavců, prošlo výročí upálení mistra Jana Husa zcela bez povšimnutí. Větší pozornost si zasloužil nový britský kytarový objev, Řecko, schizofrenie, uprchlíci a islám atd. Schválně jsem celý den čekal, zda se neozve alespoň někdo, leč marně.

V době, kdy pravda a láska jsou ironizovány, kdekterým amorálním obejdou – zejména z řad politiků a kdy zásluhou internetu je možno pravdu jakkoliv relativizovat, je nanejvíš nutné a potřebné si připomínat Husova slova o pravdě a to nejen v den jeho upálení.

Husův odkaz je o to důležitější, že dnešní lháři se už nemusejí namáhat, aby vymýšleli lži. Úplně jim stačí zpochybnit pravdu, takže lidé potom neví čemu věřit. Dnes tedy nestojí proti lži pravda, ale dvě verze jevící se na stejné úrovni. Světové centrum v New Yorku zničili teroristi – 1. verze. Vláda USA si dvojčata zničila sama, aby mohla vyhlásit válku terorismu na celém světě – 2. verze. Obě věrze jsou samozřejmě podpořeny řadou věrohodných důkazů.

Reklama

A tak si alespoň v den mistrova upálení zopakujme jeho slova o pravdě, která mnozí četli naposledy na základní škole:

„Proto věrný křesťane hledej pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, mluv pravdu, drž pravdu, braň pravdu až do smrti, neboť pravda tě vysvobodí od hříchu, od dábla, od smrti duše a konečně od smrti věčné, kterou je věčné odloučení od boží milosti.“