Reklama
 
Blog | Pavel P. Ries

Bude jednou Evropa muslimská?

Evropu před tureckou expanzí kdysi zachránil jistý Evžen Savojský. Nebýt jeho, zřejmě bychom se narodili už jako xtá generace coby muslimové, naše ženy by se halily do šátků a chodily úslužně tři kroky za námi muži. Evropa je nepoučitelná. V Anglii vyškrtli z učebních osnov zmínku o holocaustu, prý aby to neuráželo britské občany muslimské víry. NATO váhalo se zvolením nového šéfa pro jeho postoj ke karikatuře Mohameda. Obávám se, aby Evropská unie se svoji sebedestruktivní politikou v prosazování multikulturalismu za nějaký čas nepotřebovala nového prince Evžena. Možná by EU svým případným budoucím prezidentem, pokud se na této funkci dohodnou současné členské státy, měla zvolit australského premiéra Kevina Rudda. (Skok na konec diskuse: >>>>>>

Že přeháním? Ani ne. Zdaleka nejsem sám, kdo sleduje s obavami hazardování EU s křesťanskou tradicí, která Evropu formovala od konce Římské říše a zejména po jejím pádu, a tedy s harazdováním se svými kulturními kořeny. V Lisabonské smlouvě není nijak důsledně tato zásadní věc zakotvena. Zkuste si přečíst velmi zajímavý názor Pascala Brucknera v revui PROSTORU č. 80, Michala Semína ve stejném čísle na str. 71 či velmi zajímavý článek Šimony Löwensteinové „Nebezpečí Evropy jednoho hlasu“ a zejména kapitolu – Kultura jako „uctívání“: multikulturalismus a islamizace Evropy. Články Semína a Löwensteinové nejsou na uvedených stránkách v elektronické podobě, ale lze si o ně napsat do redakce nebo o celé číslo – vřele doporučuji.

A proč jsem v úvodu zmínil premiéra Kevina Rudda. Inu, tento sociální demokrat, jehož postoje například vůči Číně a Iráku jsou velmi diskutabilní, stejně jako prosazování státního dirigismu, se dokázal ve své zemi jednoznačně a bez obalu vyjádřit k nemístnému multikulturalismu směrem k australským muslimům. Vše začalo jeho ostrou výzvou k omluvě muslimského duchovního, který se dal slyšet, že muži mají právo nutit své manželky k sexu a bít je.

„Sexuální násilí není v Austrálii povolené ani akceptovatelné za žádných okolností,“ reagoval Rudd na prohlášení Šamira Abú Hamzy. Islámský duchovní působí v mešitě v australském Melbourne a pochází z Libanonu.

Reklama

„Požádal jsem islámského klerika, aby svá slova odvolal,“ dodal australský premiér. Hamza ve svém kázání nazvaném Klíč k úspěšnému manželství uvedl, že „muž má právo vyžadovat od své ženy sex kdykoliv na něj dostane chuť“.

„Pokud ji muž požádá o sexuální vztah a ona třeba peče chleba v peci, musí všeho nechat, přijít a reagovat na požadavek svého manžela,“ citovaly klerikova slova noviny Daily Telegraph.

Ve svém kázání se dokonce posmíval australským zákonům, které podobné chování nepřipouštějí. „Je to neuvěřitelné. Jak může muž znásilnit svou ženu?“ vznesl otázku islámský duchovní.

Hamza dále uvedl, že islámské právo v krajním případě dovoluje mužům bít své ženy, nesmějí jim však způsobit zranění ani krvácení. (Běžné modřiny zřejmě nevadí!)

Premiér Rudd reagoval slovy, že Australané nebudou akceptovat žádné formy násilí proti ženám. „A to z mého pohledu není akceptovatelné ani pro tradiční muslimské učení,“ řekl Rudd.

Hamza se nedávno stal známý tím, že vyzval arcibiskupa v Sydney kardinála George Pella k veřejné debatě o tom, zda je islám násilnějším náboženstvím než křesťanství.

To zřejmě byla pro australského premiéra poslední kapka a obrátil se tedy k australským muslimům a vyzval ty z nich, kteří chtějí žít podle islámského práva Sharia, aby opustili Austrálii, čímž se vláda zaměřila na radikály ve snaze odvrátit možné teroristické útoky. Rudd sám pak rozhněval některé australské muslimy prohlášením, že podporoval špionážní agentury ve sledování národních mešit.

Kevin na adresu muslimů prohlásil: „Přistěhovalci, ne Australané, se musí přizpůsobit. Přijměte to, nebo odejděte. Jsem unavený obavami tohoto národa z toho, zda nejsme ohroženi nějakými jedinci či jejich kulturou. Od teroristického útoku na Bali jsme u většiny Australanů zaznamenali nárůst vlastenectví. Naše kultura se vyvíjela během více než dvou století bojů, pokoušení a vítězství milionů mužů a žen, jež usilovali o svobodu. Mluvíme převážně anglicky, ne španělsky, libanonsky, arabsky, čínsky, japonsky, rusky, nebo jakkoli jinak. Tudíž pokud se chcete stát součástí naší společnosti, naučte se jazyk! Většina Australanů věří v Boha. Není to žádný politický pravicový nátlak, ale prostý fakt, neboť právě křesťanští muži a ženy založili tento stát na křesťanských principech, což je jasně zdokumentováno. A je jistě vhodné, aby to bylo vyobrazeno na stěnách našich škol. Pokud vás bůh obtěžuje, navrhuji vám, abyste uvažovali o jiné části světa jako svém domově, neboť Bůh je součástí naší kultury. Vaši víru můžeme akceptovat, a nebudeme se ptát proč. Vše, co žádáme, je abyste vy akceptovali tu naši a žili s námi v souladu a pokojném soužití. Tohle je naše země, naše půda a náš způsob života dáme vám veškerou příležitost k tomu, abyste toho všechno mohli užívat. Ale jakmile jste si začali stěžovat, naříkat a remcat o naší vlajce, našich závazcích, naší křesťanské víře nebo našem způsobu života, velmi Vám doporučuji využít další přednosti naší skvělé australské svobody – právo odejít. Pokud jste nešťastní, odejděte. Nenutili jsme vás sem přijít. Požádali jste, abyste tu mohli být. Tak přijměte zemi, která přijala vás."

Evropští politici by si, dle mého názoru, měli vzít v tomto punktu z australského premiéra příklad, abychom jednou znovu nepotřebovali vojevůdce typu Evžena Savojského. 

  

Zdroje: Deník cz

Foto: cs.wikipedia