Reklama
 
Blog | Pavel P. Ries

Bučící stádo

S prezidentem Klausem často nesouhlasím, ale při jeho projevu v Bruselu k parlamentu EU, bych mu podepsal téměř každé slovo a zejména ta slova, která prezident v projevu několikrát zdůraznil, že pro nás není jiná cesta než EU. Tato slova však bučící poslanci nevnímali. Viděli jen červený hadr toreadora, který se odvážil vstoupit do jejich arény a dráždit je tím červeným hadrem, tedy troufalou kritikou jich samých. Neslýchané! Skandální! Chyběla už jen rajčata.

Velmi pečlivě a pro jistotu hned dvakrát, jsem si poslechl třicetiminutový prezidentův projev, který přednesl v Bruselu. Bučící poslanci se chovali, jako stádo před honicím psem. A pozdější výroky především levičáků (socialisté, zelení) jasně ukazovaly na to, že náš prezident trefil do černého a že vlastně ani neposlouchali pořádně, co Klaus říká. Kdyby poslouchali, tak by jen těžko mohli vynášet výroky typu, že prezident označil parlament za nedemokratický. Ne, to neoznačil, jen některé jeho tendence. Výroky těch, co odešli, mě velmi připomínaly reakce totalitního Rudého práva, pokud si někdo troufl kritizovat vládu jedné strany či zpochybňovat zda budeme se Sovětským svazem na věčné časy. Takové kontrarevoluční výroky by se ostatně ani na stránky Rudého práva nedostaly, pro jeho vzteklé výlevy stačilo mnohem méně, třeba poměrně mírné prohlášení Charty.  Pro mě je bučení a odchod části poslanců ze sálu jasným důkazem toho, že prezident má pravdu, pokud mluví o nedemokratických tendencích parlamentu a o neexistenci opozice. Páni poslanci prostě na ostrý opoziční projev nejsou zvyklí. Zřejmě bučící krávy neznají Voltairovo: „Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ Navíc, jejich chování je pro mne naprosto jasnou ukázkou toho, jak by se asi mohl k tomuto parlamentu dovolat prostý občan, pokud se takto chovají poslanci k hlavě státu.

Výkřiky "HANBA," tak patřily jim samotným a ne našemu prezidentovi! Pokud by ten bučící skot mohl, tak by prezidenta České republiky nejraději nechal vyvést ze sálu, tedy spíše vynést. Budou-li mít poslanci v Bruselu ještě větší rozhodovací pravomoc, po které volají, tak příště podobně nepříjemného opozičníka skutečně vyvést či vynést nechají a bude se opravdu rozhodovat o nás bez nás.

 

Reklama

Celý projev ve videozáznamu: zde. Pod TV obrazovkou na webu ČT24 klikněte vpravo dole na položku Kompletní  projev.