Reklama
 
Blog | Pavel P. Ries

Sněmovna schválila „přelomový“ zákon

Sněmovna schválila dovolenou pro novopečené otce. Ti tak získají nárok na týden „otcovské“ dovolené po narození dítěte. Poslanci schválili novelu zákona ve třetím čtením, musí ještě projít Senátem a podepsat ji prezident - viz zde: https://www.avizo.cz/blog/vlada-schvalila-otcovskou-dovolenou/

Tak se námi volení zástupci lidu konečně dopracovali k tomu, po čem se léta volá. Připomíná mi to boj za volební práva žen. Ty také čekaly neuvěřitelně dlouho, než jim toto právo bylo přiznáno. Jen tak na okraj: u nás bylo volební právo žen uzákoněno v r. 1920(!) a nebyli jsme zdaleka poslední – viz můj článek o této problematice ZDE.

Dobře, o volebním právu žen rozhodovaly parlamenty, ve většině ve složení jen z mužů. V naší poslanecké sněmovně je ale většina můžů a rozhodovalo se o volnu otců po porodu jejich dítěte, tak proč to trvalo tak dlouho?

V roce 1988 jsem v porodnici v Ostrově nad Ohří natáčel dokument o speciálním způsobu porodu podle Laboyera. No a v ukázce z dokumentu si můžete poslechnout, co v něm říká MUDr. Hana Marková o uvolnění otců ze zaměstnání. Mluví o tom sice v souvislosti s přítomnosti otce u porodu, ale mluví zároveň o uzákonění volna muže ze zaměstnání v souvislosti s porodem dítěte. Naše zákonodárce tak předběhla o téměř 30 let!

Ukázka z dokumentu Největší rodinná událost

Reklama