Reklama
 
Blog | Pavel P. Ries

PF 2009 a malá novoroční úvaha o optimismu

Tuhle ódu na optimismus mám ve svém archivu už dlouho. Tak dlouho, že jsem už zapomněl, kde jsem k ní přišel. Snad na internetu. Nevím, kdo je autorem základu textu, ale rád bych jej poznal, musí to být velmi pozitivní člověk. Rád bych si s ním připil do nového roku a omluvil se mu, že jsem jeho text trochu upravil. Určitě by mi to odpustil, zvláště když ho nyní použiji k novoročnímu přání. Ne že bych sám nebyl schopen něco napsat, ale proč nosit sovy do Atén?

Jsou lidé, kteří se rozhodnou v malé džunce přeplout oceán a pak už je nikdy nikdo nevidí, jsou lidé, kteří léta píší usilovně román, aby se pak v kritikách dočetli, že je to trapný blábol. Jsou lidé, kteří stráví celou dovolenou na úpatí Himalájí s bolestivým průjmem a domů se vrátí bez jediného hezkého zážitku a jsou lidé, kteří založí firmu, přijdou o celoživotní úspory a zkrachují. To jsou lidé většinou těžkých, ale krásných, silných a hlavně naplněných osudů. To jsou optimisté.

Pesimista nevyleze z baráku, protože by mohl zmoknout, nezaloží firmu, protože by nejspíš prodělal. Pesimista skutečně podstatný osud nikdy neprožije, protože ho neunese, protože se mu radši vyhne, nebo ho aspoň nenaplní.

Optimismus je druhová vzpoura proti pravděpodobnosti, proti statistice, proti entropii. Optimismus je evoluční biologická síla, díky níž vzniká většina nepříjemností a malérů, ale i nové nepravděpodobné věci. Například nanovlákna, vakcína proti vzteklině, penicilin, lék proti depresi, katedrála v Remeši, písmo, pěstní klín, dvakrát esovitě prohnutá páteř, obratlovci, bílkoviny a podobně.

Reklama

A tak přátelé zkusme v novém roce vykonat každý svoji malou vzpouru proti pravděpodobnosti, statistice a entropii. Optimismus není opiem lidstva, ale jeho hybnou silou.
Nechť v novém roce veškeré vaše konání ponese výrazné stopy úspěchu spolu se štěstím a zdravím.

PF_2009_3.jpg

A nebyl bych to já, staromilec, abych k PF výše nepřiložil PS
ještě s jedním PF:

PF_2009_4.jpg

 

Foto: Jarmila Karolína Riesová