Reklama
 
Blog | Pavel P. Ries

Koruna a padající hlavy za trenky

V zemi, kde vám základní jednotka měny nepostačí k úhradě ani na WC, „padají hlavy“ kvůli špatně ohlídané prezidentské vlajce.

Nejprve ke koruně

Za krále Holce byla údajně za groš ovce. Půjdeme-li ještě hlouběji v čase, tak za Václava II. byl český groš tvrdým platidlem v tehdejší Evropě. To v naší utěšené současnosti si za základní jednotku státní měny, tedy za 1 Kč, nezaplatíte ani veřejný záchodek. Nemaje ekonomického vzdělání, nerozumím hodnotě měny a vnímám ji jaksi pocitově. Mohou mi, prosím, ti znalí vysvětlit, jak si mám současné měny vážit a být hrdý na svůj stát, když si za základní jednotku naší měny nemohu nic koupit? Ve svých 63 letech pamatuji minci o hodnotě 1, 3, 5, 20, 25 a 50 haléřů. Všechny byly postupně zrušeny, jak se měna devalvovala. K čemu razit mince, za které si nic nekoupíte a jejichž ražba je dražší, než jejich nominální hodnota? Myslím že je na čase zrušit i korunu, protože její hodnota je mnohokráte menší, než hodnota knoflíku. Ono se z její hodnoty utahovalo už za socialismu, kdy běhal vtip, jak korunu zhodnotit. Navrtat do ní čtyři dírky a prodávat jí za pět korun jako knoflík. To ale ještě bylo možné si za tehdejší korunu koupit čtyři lízátka, nanuk, tři rohlíky, kokosku, za korunu bylo metro i tramvaj v Praze a mnoho dalšího. A pro ženskou postavu na líci se s ní dalo losovat, zda padne při hodu panna nebo orel. Orel byl pozůstatek z Rakouska, ale zůstala ta jakoby panna. Dnes ani to nelze. Jaká panna nebo orel, když na líci je koruna a na rubu je kočka, tedy lev. I toto lidové použití koruny je znemožněno.

Dnes vnímám název naší měny, jako urážku pojmu koruny královské, kterou na sobě nese poněkud schizofenicky, zřejmě po vzoru koruny švédské (Švédsko je ale monarchie, takže tam je ta koruna v pořádku). Ti, kdo jsou ještě schopni vnímat obsah slov a pojmů, by měli požadovat změnu názvu naší měny a zejména bych to očekával od ortodoxních monarchistů. Osobně bych navrhoval název Nicka, protože za dnešní 1 Kč si opravdu nic nekoupíte. Králi Václave II., ty to shora jistě vidíš a pláčeš nad zemí, které jsi kdysi slavně kraloval ve spojení s korunou polskou i uherskou.

A nyní pojmosloví a symboly

Vše se devalvuje, úplně vše kolem nás, a to včetně pojmů. Ani v těch tzv. seriózních médiích jsem neslyšel konstatování, že šéf prezidentovy ochranky přišel o místo, zaměstnání či byl zbaven funkce kvůli skandálu s trenkami. Ne, všichni jen papouškují středověký a asiatský výraz o padající hlavě či hlavách. Bulvarizace je už všude. Přitom padající hlava jasně evokuje její useknutí. Za špatně odvedenou službu či poselství špatné zprávy se tak dělo především v Asii a děje mnohde dodnes. Proč média mají zapotřebí vyvolávat tuto asociaci? Zřejmě vycházejí z filosofie bulváru, že náznak násilí a krve se lépe prodává a nebo nad pojmy ani nepřemýšlí a použijí je intuitivně či papouškují pojem, který se v této souvislosti ustálil. Prostě devalvace jazyka stejná, jako devalvace koruny. Její devalvaci k ještě většímu propadu (prý stabilitě) sem tam popostrčí Česká národní banka a u devalvace pojmů občas zaúřaduje Ústav pro jazyk český při Akademii věd ČR, jako například u povolení nazývat tento stát českem (hnusí se mi tenhle název tak, že jej záměrně píši s malým „č“). Ve státě, který neumíme ani pořádně nazvat, pak žijeme s dokonale zmatečnými pojmy a schizofrenním pohledem na historii. Slavíme den vzniku republiky, která již neexistuje; korunovační klenoty, tento výsostný znak monarchie, vystavujeme při zvolení prezidenta; slavíme den sv. Václava a přitom jsme zemi, která mu patří, tedy monarchii, přeměnili na republiku atd., atd. A aby toho nebylo málo, tak místo prezidentské standardy, vlající nad sídlem českých králů, kam jsme zcela nepatřičně umístili prezidenta republiky, vyvěsí skupina s lascivním názvem velké červené trenky. Takže i ty symboly neunikly devalvaci. Haj hou, Kurte Vonnegute, haj hou.

Reklama