Reklama
 
Blog | Pavel P. Ries

Kam zmizelo v historii 300 let?

Známý dialog Voskovce a Wericha o stoletích, který vedli v jedné z jejich slavných forbín, jistě mnozí z vás znají. Pokusím se jeho část interpretovat volně, tak jak mi tahle forbína utkvěla v paměti.

 

„Pane, vy taky patříte k těm lidem, kteří vědí, jak je to s těmi stoletími?“
„No jistě. 11. století to začínalo rokem 1100 a třeba 15. století to se psalo tisíc pětset…“
„A to právě ne, holenku! 11. století začínalo tisícem a 15. století se psalo čtrnáctset.“
„A saprdló, tady chybí 100 let, pane. Táži se, kam se podělo oněch 100 let?“

 Oba pánové pak s jejich typickým humorem rozebírají, jak to vlastně s těmi chybějícími 100 roky je.

To německý historik Heribert Illig není takový troškař a přichází s teorií, že v historii se ztratilo něco málo přes 300 let. Jak? Bylo záměrně vymazáno! Tedy spíše přeskočeno. Toto zjištění nemyslí jako humornou nadsázku, ve stylu pánů V+W, ale velmi vážně a své tvrzení má podloženo bádáním ve středověkých rukopisech a nejen v nich. Některé argumenty, které pro toto své tvrzení uvádí, jsou rozhodně k zamyšlení. Některé argumenty jdou zase značně proti logice a působí dost vykonstruovaně.

Reklama

Za mystifikaci s letopočtem může údajně císař Ota III., který tak prý řešil obavy a vzrůstající paniku z roku 1000. A ta mystifikace mu dokonale vyšla a my v ní stále jedeme. Nežijeme tedy ve 21 století, ale ve století 18.! Tedy, přátelé, píše se rok 1711 a ne 2011! Opravte si to! I když myslím, že naše mobily a počítače nejsou na takovouto alternativu připraveny.

Inu na internetu se dá najít leccos. Pokud by na zjištění německého historika bylo něco pravdy, i když argumentů proti je kladeno hodně, tak by to jednu pozitivní zprávu přinášelo, vlastně dvě. První pro ty, kteří se bojí dne 21. 12. 2012, vycházejícího z Mayského kalendáře. Můžou být zcela v klidu. Na předpověď starých Mayů je čas ještě 300 let. Druhá dobrá zpráva je pro nás všechny žijící. Díky zásahu Oty III. bylo nám lidem 18. století umožněno, podívat se do budoucnosti, aniž bychom k tomu potřebovali stroj času.

Pokud si o teorii ztráty 300 let v historii chcete přečíst více, ZDE máte stručný výtah v češtině a celé pojedná-ní v angličnině ZDE.
A TADY se můžete podívat, co jste mohli prožívat v r. 1711 za události, pokud byste opravdu v tomto roce žili.