Reklama
 
Blog | Pavel P. Ries

Film – Nebeské dny

Tento oskarový film již v kině neuvidíte, ale můžete se na něj podívat na DVD. Rozhodně ale nedoporučuji milovníkům akčních filmů. Režie: Terrence Malick
Hrají: Richard Gere, Brooke Adams, Sam Shepard, Stuart Margolin

Vidím to jako dneska – píše se rok 1983 a my vycházíme s mojí přítelkyní z kina na Václavském náměstí v Praze, kde jsme právě shlédli Nebeské dny. Vycházíme jako omámeni, beze slov se na sebe podíváme, otočíme se a jdeme si koupit znovu lístek na další představení tohoto filmu, které mělo začít za půl hodiny. Film nás naprosto uchvátil zvláštním způsobem vyprávění, jinak celkem banálního příběhu o lásce dvou mužů k jedné ženě. Onen působivý rámec vyprávění poskytovala především vynikající kamera Nestora Almendrose, za kterou obdržel Oskara, potom též doba (příběh se odehrává před 1. sv. válkou) a místo děje – nekonečné lány na jedné farmě v USA – a samozřejmě také citlivá režie Terrence Malicka (byl to jeho druhý film). Malick točil film více než 6 let – ono natočit v té době obrovský lán napadený sarančaty, to vyžadovalo si na ně prostě počkat, tak jako na různé projevy počasí, barvy nebe apod. Přes tyto atributy a dobré herecké obsazení, film u diváků propadl a Malick nedostal příležitost natočit v Hollywoodu další film. Koncem osmdesátých let minulého století byl film znovu uveden do distribuce a teprve tehdy se stal finančně úspěšným snímkem. Možná, že divácky většímu zájmu pomohla i ta skutečnost, že hlavní představitel Richard Gere byl již v době druhého uvedení filmu velkou hereckou hvězdou.

Reklama

Film byl nedávno vydán na DVD a lze si jej objednat na webu: www.dvdpeka.cz Měl jsem tak možnost jej znovu shlédnout po 24 letech a musím konstatovat, že snímek neztratil nic na své působnosti. Pusťte si jej ale rozhodně na nějaké velké a kvalitní plazmové obrazovce s možností dobrého zvuku. Film totiž provází také vynikající hudba Enniho Morricona.