Reklama
 
Blog | Pavel P. Ries

Arbor ex fructu cognoscitur

Ano, strom se pozná po ovoci. Ne, tento článek nebude dlouhý - jen odkaz, otázka a pár poznámek s písničkou na konec. 

Odkaz

na přepis nahrávky MF DNES mezi poradcem ministra životního prostředí Pavla Drobila Martinem Knetigem a ředitelem Státního fondu životního prostředí Liborem Michálkem máte ZDE  http://data.idnes.cz/soubory/domaci/A101217_KOT_ODP_KNE_MICH.PDF a odkaz na přepis rozhovoru Michálka s Drobilem ZDE 

http://data.idnes.cz/soubory/domaci/89A101215_TON_SCHUZKA_DROBIL_MICHALE.PDF

(Omlouvám se za uvedení celých adres, ale hypertextové odkazy na zmíněné stránky nějak nefungují.)

Reklama

  

Otázka

pro ty, co přepis četli i pro ty, kteří si jej přečtou: taky se vám chce zvracet z pana Knetinga a jemu podobných v ODS? Ta úroveň vyjadřování! Kolik takových poradců ODS běhá po jiných ministerstvech placených z našich daní? A co rozhovor ministra Drobila? Jak hodnotíte tohoto pána, kterému premiér naprosto důvěřuje a prezident se ho zastává?

 

Pár poznámek

Spisovatel Stendhal napsal o návratu Bourbonů na francouzský trůn po Napoleonovo pádu: „Nic se nenaučili a nic nezapomněli.“ Stejné nám předvádí takzvaně nové tváře v ODS, včetně premiéra Nečase, a z Hradu se ozývá přizvukování zakladatele téhle strany. Nebyl by rád, aby ministr Drobil odstoupil. Není divu. Kdo to národ učil, že nezná žádné špinavé peníze? Kdo „nevěděl“ o financování ODS přes mrtvé sponzory a když se na to přišlo, tak to byl na nevinného otce zakladatele Sarajevský atentát? Jak je vidět mnozí v ODS jsou dobrými žáky svého učitele. Navíc mají asiatské manýry, kdy se usekne hlava poslu špatných zpráv.

 

A k ministru vnitra Johnovi? Ten si stále nějak nemůže zvyknou, že už není novinář a hvězda TV Novy a tak jedná podle toho – Libora Michálka pošle za kolegy novináři. Pak není divu, že je tu stále pole neorané pro kmotry nejrůznějšího druhu. Novináři mají suplovat ministerstvo vnitra?

 

Za totality jsme se bavili nad tímto refrénem textu Pavla Dobeše Calvera:

 

Jo kdybych měl v rukou justici

a malou policejní stanici

v rukavičkách bych chodil po kraji.

Jednou tam

a jednou sem

pomalu bych vydrancoval celou zem.

 

To nás ale ani ve snu nenapadlo, že sen bandity Calvery bude po pádu komunismu naplněn a hodně podobných gaunerů, propojených z vládními kruhy na ministerstvech, si může v pohodě refrén písně změnit: 

Jo teď když mám v rukou justici

a malou policejní stanici

v rukavičkách si chodím po kraji.

Jednou tam

a jednou sem

pomalu si vydrancuji celou zem.